Nettishoppailijoiden keskuudessa on levinnyt vaarallinen virhe, joka voi johtaa rahojen ja maksutietojen menettämiseen. F-Securen ilmainen työkalu sekä Ostopossu.comin ylläpidon vinkit voivat auttaa välttämään valekauppoihin haksahtamisen. Voit myös tarkistaa meidän luotettavat nettikaupat -listauksen.
Heräteostokset tunnetuilta brändeiltä – vaarana petos
Kuluttajat luottavat tunnettuihin suuriin brändeihin, mutta juuri tämän tietävät myös rikolliset. Suomalainen tietoturvayhtiö F-Secure varoittaa vuosittaisessa kyberturvallisuuskatsauksessaan, että juuri tässä on petoksen mahdollisuus.
Kuusi kymmenestä välttää ostoksia pienemmissä verkkokaupoissa, koska he kokevat olonsa turvallisemmaksi, kun käyttävät tunnettua brändiä. Valitettavasti juuri nämä suuret brändit houkuttelevat eniten verkkorikollisia, jotka matkivat näitä brändejä varastaakseen luottokorttinumeroita ja pankkitietoja.
– Vaikka kuluttajat saattavat uskoa toimivansa turvallisesti ostamalla luotetuilta isoilta brändeiltä, eivät nämä ole valitettavasti suojassa huijaustaktiikoilta, ja saattavat antaa väärän turvallisuudentunteen, arvioi F-Secure.
Yhtiön teettämä kysely paljastaa, että noin neljännes kuluttajista joutui ostoshuijausten uhriksi viime vuoden aikana. Kyselyyn osallistui myös suomalaisia kuluttajia.
Väärien verkkokauppojen ongelma on yleinen myös Suomessa. Monet tällaiset kaupat on perustettu tunnettujen tuotemerkkien nimissä. F-Securen tunnistamista vääristä verkkosivustoista yli puolet jäljitteli vain kolmea suurta massamarkkinabrändiä.
Teknologiatuotteet, vaatteet, lahjat, urheilutarvikkeet ja kauneustuotteet ovat olleet suosituimpia huijauskohteita. Kymmenestä eniten käytetystä brändistä huijauksissa vain yksi oli luksusbrändi, mikä osoittaa, että huijarit keskittyvät tavallisiin kuluttajiin.
Näin tunnistat vaarallisen verkkokaupan:
- Ole tarkkana kirjoitusvirheiden kanssa. Kirjoitusvirheet voivat olla myös tahallisia, erityisesti verkkosivun osoitteessa, ja voivat johtaa väärälle sivustolle. Varo myös epätavallisen halpoja hintoja, jotka voivat olla merkki valeverkkokaupasta.
- Pohdi, miten päädyit sivustolle. Avattiinko linkki sähköpostista tai ohjattiinko sinut sinne jostain muualta? Huijausviestit ovat nykyään yllättävän hyvin kirjoitettuja, joten kieli ei välttämättä paljasta petosta. Suosi kirjanmerkkejä ja syötä kaupan osoite itse selaimen osoitekenttään.
- Tutki tarkasti, mitä tietoja kauppa tarjoaa itsestään. Luotettava kauppa antaa esimerkiksi kunnolliset yhteystiedot, kun taas valekaupoissa yhteystiedot saattavat olla kopioitu tai keksitty.